top of page
Mottagning 5_edited_edited_edited.jpg

Psykoterapi

Integrativ psykoterapi - Relationell psykoterapi, PDT och KBT

Det är helt normalt att ha det svårt i livet och att reagera på påfrestningar eller händelser som kan ha sitt ursprung i såväl nutid som dåtid. Alla individer är unika och har olika erfarenheter av livet samt av relationen till oss själva och till andra. Var och ens unika erfarenheter av livet skapar olika individuella livsmönster utifrån vad vi från början har fått lära oss att vi behöver för att överleva. 


Våra känslor är det instrument som ska ge oss signaler om vad vi behöver och vad vi vill i livet. Psykiskt lidande uppstår när man inte kan känna eller tyda dessa signaler. "Dåligt mående" kan därför ses som helt normala reaktioner på att de egna känslorna är svåra att känna, förstå eller acceptera.


När man har det svårt i livet behöver man få sällskap av någon som lyssnar.  I terapin hjälps vi åt att förstå vad som är orsaken till det som inte känns bra. Genom att komma i kontakt med sig själv, sina känslor och behov, kan man tydligare hitta en ny riktning i livet och på så sätt även ändra de livsmönster som oftast är den största anledningen till att man söker hjälp.


Integrativ Psykoterapi

För att på bästa sätt försöka fånga livets komplexitet så arbetar jag med integrativ psykoterapi.

Att arbeta med integrativ psykoterapi innebär att man som psykoterapeut följsamt anpassar terapin efter den hjälpsökandes problematik/behov och målsättning. För mig innebär detta att jag i terapin är uppmärksam på såväl dina relationer som dina tankar, känslor och kroppsliga reaktioner. Mitt arbete har sina metodiska utgångspunkter i Relationell psykoterapi, Psykodynamisk psykoterapi (PDT) och Kognitiv beteendeterapi (KBT).


Relationell psykoterapi

Vi människor behöver varandra för att överleva, såväl fysiskt som känslomässigt. Vi behöver också  nära relationer över tid för att känna sammanhang och mening i livet. I en relationell terapi utforskas relationella problem och olika sätt att relatera till sig själv och andra. Här kan vi tillsammans upptäcka dina relationsmönster, vilka kan förklaras och förstås utifrån såväl tidigare som aktuella relationer. Genom att synliggöra relationsmönster ges möjlighet till nya insikter och erfarenheter, och därmed även möjlighet till förändring och utveckling.


Affektfokuserad psykodynamisk psykoterapi 

APT (Affect Phobia Therapy) är den känslofokuserade psykodynamiska psykoterapimetod (PDT) som jag använder. Metoden har ett tydligt fokus på våra känslor. Tidigt i nära relation till våra föräldrar lär vi oss snabbt vilka känslor som är okej eller bra att känna och visa. Lika snabbt lär vi oss också vilka känslor som eventuellt inte är det. För att få tillgång till våra föräldrar, med syftet att fysiskt och psykiskt överleva, lär vi oss att "gömma undan" de känslor som är otillåtna och lyfta fram de känslor och beteenden som den närmaste omgivningen har visat vara gångbara eller accepterade.

Vi människor behöver ha tillgång till alla våra känslor, både för att vi ska förstå oss själva och för att vi ska kunna visa andra vad det är vi vill och behöver. En tidig känslomässig anpassning kan därför i olika utsträckning hindra oss från att såväl förstå oss själva som att skapa goda och långsiktiga relationer till andra. 

Kognitiv beteendeterapi (KBT) 

KBT är ett samlingsbegrepp för flertalet terapier och har ett tydligare fokus på beteendemönster och tankar. Den ursprungliga beteendeterapin har sin grund i inlärningsteori och handlar om hur beteenden formas i samspel med miljön. Den Kognitiva psykoterapin tar fasta på hur tankar påverkar såväl känslor som beteenden. Detta innebär att förändringar av tankemönster kan ge känslomässiga förändringar och/eller beteendeförändringar och 

vice versa.

Psykoterapi för äldre personer

I denna lite anpassade psykoterapi  riktar jag mig mot dig som är äldre och har det svårt i livet. Ett särskilt fokus har jag gentemot dig som efter din  pension känner sorg över olika förluster. En upplevd förlust kan exempelvis vara sorg över relationer (barn, make/maka, föräldrar och andra viktiga personer). Det kan vara sorg över såväl nuvarande som dåvarande relationer, samt även relationer till de som har gått bort. En förlust i livet kan även vara ett arbetsliv som är över, att man har fått kroppsliga försvagningar eller kognitiva svårigheter som kanske upplevs begränsande.

Det kan också vara så att du helt enkelt känner dig ensam, är nedstämd och upplever en brist på meningsfullhet i livet.


Om det är så här, så har du kanske ett behov av att blicka tillbaka på livet i ett livsloppsperspektiv. Att samtala om och bearbeta erfarenheter och relationer från din din historia, med utgångspunkt i hur du har det nu, kan bidra till att skapa en känsla av helhet samt ge dig en möjlighet till att pröva nya förhållningssätt, som i sin tur kan bidra till en meningsfull framtid.

Former

Psykoterapi - Handlar såväl om kortare som längre tids psykoterapi, det är dina behov som styr. Mellan 10-25 sessioner är vanligt men det kan ibland behövas en längre tids terapi.

Korttidspsykoterapi - Denna psykoterapi är en kortare variant med ett mycket avgränsat fokusområde.

Stödjande samtal - Dessa samtal har till syfte att stödja dig i en mer akut och konkret livskris eller livshändelse.

Parterapi -  Parsamtalet syftar till att öka närhet, intimitet samt att skapa en starkare "vi-tillsammans-känsla", vilket i grunden ger en djupare förståelse för varandra. Parterapin genomförs med hjälp av såväl gemensamma som individuella samtal.

Familjeterapi - Familjesamtalet syftar till att öka familjens förståelsen för varandra och sig själva samt att hitta gemensamma och bättre lösningar på de aktuella problemen. Oftast behöver flertalet av familjemedlemmarna delta i terapin, vilken genomförs såväl i grupp som individuellt.

För vem?

Till mig kan du komma, oavsett hur du har det. Kanske du har upplevt något som är svårt att hantera. Du kanske lider av ångest, stress eller utmattning. kanske du upplever meningslöshet, känner dig otillräcklig, är anklagande mot dig själv eller har svårigheter i relationer. Du kanske har en känsla av att vara nedstämd/deprimerad eller har en pågående livskris.


Hur du har det i livet, vilka behov du har och de mål vi sätter upp tillsammans, är vår gemensamma utgångspunkt för terapin. Min förhoppning är att kunna bidra till att du får en djupare förståelse för ditt eget fungerande samt en respektfull och varm kontakt med dig själv. Jag vill även bidra till att att du, på det sätt som du själv önskar, får större möjligheter till att skapa, bibehålla och utveckla värdefulla relationer. 


Hur fungerar det?

Ett bra samarbete bygger på trygghet och förtroende. Därför inleds varje samarbete med några orienterande samtal, vanligtvis 1 till 3 samtal, då vi undersöker om det känns tillräckligt tryggt för dig tillsammans med mig. Dessa inledande samtal är också till för att du ska få möjlighet att berätta för mig om dig själv, hur du har det och hur det kommer sig att du har tagit kontakt med mig. Beslutar vi att fortsätta så undersöker vi då hur dina  behov av terapi ser ut och hur vi bäst ska kunna arbeta tillsammans. Varje session i individuell terapi är i regel 45 min. Justeringar i tid görs för äldre personer som kan behöva lite mer tid för att inte känna sig stressad. Jag erbjuder dock alltid att träffas 60 min vid första tillfället, till priset av en enkelsession. Min erfarenhet är att möjligheterna till en fin första kontakt ökar med lite mer tid och utrymme, vilket även kan bidra till att vi kan få en snabbare start med att hitta ett gemensamt fokus på det som du vill ha hjälp med. Efter det bokar vi våra samtal, vanligtvis en gång per vecka eller varannan vecka. Under terapin följer vi regelbundet upp arbetet så att vårt fokus hela tiden följer processen mot dina mål. 


Vid par- och familjeterapi träffas vi i regel alltid under 60 min/session. Det inledande arbetet i en parterapi bygger på ett upplägg där jag träffar paret tillsammans vid ett tillfälle, därefter träffar jag paret individuellt vid varsitt tillfälle. Efter det återkopplar vi tillsammans och bestämmer arbetssätt och fokus för terapin. De individuella samtalen är alltid 45 min/session.

Vid familjeterapi är metodiken uppbyggd på ett liknande sett som parterapin.

Psykoterapi: Tjänster
bottom of page